Viport


EKG-bázisú szív-stressz mérés - Viport
A stressz a mai modern ipari társadalmak kiemelt problémájává vált. Zajos, hektikus környezet, személyes és a foglalkozási teljesítéskényszer, harc a siker után okoz egyre több embernek, mentális és testi károsodást. Ilyen például a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a WHO szerint, a stressz a legnagyobb hatás, ami a XXI. században az egészséget veszélyezteti.

Különösen jelentős a stressz, szív és keringési rendszerre gyakorolt hatása. Ha testünk tartósan un. alarm, készültségi állapotban van, megnő a magas vérnyomás és az érszűkület-kialakulás lehetősége. Ennek megfelelően a stressz ,a szívinfarktus és az agyvérzés legfobb rizikófaktora

A modern technológiának köszönhetoen a szív és érrendszeri stressz gyorsan és könnyen mérhető. A viport készülékkel lehetséges, hogy EKG alapú méréseket készítsünk magunkon akár otthon, akár útközben is. A viport egy kézi, elemmel működő orvosi műszer, ami hozzásegít, hogy könnyen, idejekorán felismerjük a különbözo rizikó faktorokat.

A viport kiértékelésének bázisa a szívfrekvencia variabilitás (HRV) paraméterein alapszik, amit egy EKG jelfolyam felvétele és kiértékelése biztosít, ez alapján számolja ki a cardio stressz indexet (CSI, kiegészítve a szívritmus és a QRS komplexus tartamának adatával. Az adatok alapul szolgálhatnak egy digitális többcsatornás EKG mérés számára is.Az EKG jeleket a viport a hátoldalára helyezett 3 elektródán keresztül vételezi, a standard elvezetés alapján. A mérést a mellkas felső részén balra, a szívhez közel, szorosan a szívre szorítva végezhetjük el. A viport-nak könnyen kezelhető háromszög formája van, annak érdekében, hogy különböző helyzetben könnyen kezelhető legyen az eszköz.
Ahhoz, hogy a kiértékelést megkapjuk, helyezzük a viport -ot a mellkas falára, és tartsuk abban a pozícióban 2 percig. A kiértékelés megkezdéséhez egyszerűen nyomjunk meg egy gombot a készüléken. Hangjelzést jelzi a felvétel végét. Mialatt a viport az EKG felvételt készíti, eközben elemzi a bejövő EKG jeleket, használva a matematikai algoritmusokat, amelyek nemcsak a kiválasztott morfológiai feltételeket (QRS) elemzi a felvett jelfolyamból, hanem a különbözo szív szívfrekvencia variabilitás paramétereket is �a páciens egyes szívütéseinek variációs távolságát is.
Ha a mérés elkészült, az eredmény a színes grafikus kijelzőn jelenik meg.
Numerikusan jeleníti meg a stressz értéket (CSI ) egy 0-100-as skálán, a szívfrekvencia egy perc alatt mért átlagát, a QRS komplexus időtartamát millisecundumban, a szívfrekvencia variabilitás (SDNN) elváltozásainak mértékét, és feltünteti a lehetséges szívritmus zavart is.

 

Ezek mellett a szívfrekvencia variabilitás elemzései, a CSI és a szívritmus grafikusan kirajzolódnak egy 3 dimenziós formában is, a szívünk színes portréjaként (Elektro Cardio Portré ECP)
Az alakzat az illusztrált szín kódolt terület felett, megfelel a különbözo ECP mért eredményeinek.

Az ECP minden része sajátos információt mutat. Például a zöld színnel feltüntetett terület jelentése az, hogy az eredmény megegyezik a szabvány értékkel, amit a készülékben, mint normál értéket eltároltak. A piros vagy bíbor színű terület egy másik esetben az elváltozásokat mutatja.

20 teljes mérést lehet eltárolni a viport saját memóriájában.

A mért adatok a hozzáadott szoftver segítségével átvihetők egy személyi számítógépre, s e mail adatként is továbbíthatóak.

A viport lehetővé teszi orvostól függetlenül is a szív ingerületvezetésének rendszeres mérését valamint a cardio stress index kimutatását. Ez annyiban célszerű mivel a CSI, mint például a vérnyomás is, különböző élethelyzetekben változhat. Változás mértéke a szabályzó rendszerünk működésének érzékeny nyomon követése, ennek lényegi megváltozása preventív információval bír.

Az egészségügy területén évek óta beigazolódott, hogy egy partneri párbeszéd a gyógyszerészek, orvosok, és a betegek között mennyire hasznos tud lenni.

Egy eszköz, mellyel a páciens a törődés, gondoskodás érzését kapja, hiszen egy közösen értelmezett nyelven, szimbólummal beszélheti meg orvosával a mért értéket jelentését és a szükséges tennivalót.

A rendszeresen végrehajtott mérések által az értékek a folyamat közben összehasonlíthatók és a lehetséges trendek kimutathatók. Az egyes mérési eredmények elmentésével a közölt adatok az orvossal, vagy a gyógyszerésszel megbeszélhetők.
Fontos figyelmeztetés: A viport nem állit fel diagnózist és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. A viport alkalmazása mellett szabályos idoközönként és minden, egy esetleges betegségre utaló jel esetében szükséges az orvosi ellenorzés.